Contactinformatie voor een luisterend oor

Heb je nog vragen, nood aan een luisterend oor of verdere ondersteuning, neem dan zeker contact op met een van de volgende instanties:

Transgender Infopunt

Deze studie is een samenwerking tussen de Vlaamse Overheid en Transgender Infopunt. Het Transgender Infopunt is een neutrale, gratis en anonieme plek voor alle vragen over genderdiversiteit en het transgenderthema. Eender wie deelneemt aan deze studie mag tevens contact opnemen met het Infopunt voor verdere opvolging, een luisterend oor, of een afspraak in persoon. Tel: 0800 96 316, of per mail op contact@transgenderinfo.be. Je kan ook online een afspraak maken via http://transgenderinfo.be/f/contact/formulier/.

Lumi (vroegere holebifoon)

Lumi is een gratis en anonieme telefoonlijn, ook voor transgender thema’s. Bereikbaar op maandag en woensdag van 18u30 tot 21u15 (behalve op feestdagen). Tel: 0800 99 533 (gratis), of per mail via vragen@lumi.be. Chatten is mogelijk op maandag, woensdag en donderdag van 18u30 tot 21u15 (behalve op feestdagen) via http://www.lumi.be.

Tele-Onthaal

Bij Tele-Onthaal kan je – anoniem als je wenst – terecht met al je vragen en problemen. Tele-Onthaal is 24 op 24 uur, 7 dagen op 7 bereikbaar op het telefoonnummer 106. Via de website www.tele-onthaal.be kan je ook elke avond, én op woensdagnamiddag chatten met Tele-Onthaal.

Ch@tlijn na seksueel geweld

Deze chatlijn beantwoordt vragen omtrent seksueel geweld en bestaande zorg en biedt psychologische ondersteuning aan slachtoffers van seksueel geweld en hun steunfiguren. Via de website https://seksueelgeweld.sittool.net/ kan je op maandag van 18u-22u, woensdag van 14u-17u en 18u-22u, donderdag van 18u-22u, en vrijdag van 11u-14u chatten. Als slachtoffer van seksueel geweld kan je ook altijd terecht bij de Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG) https://www.seksueelgeweld.be/zorgcentra-na-seksueel-geweld-wat-voor-wie-waar. Je kan een ZSG bellen of mailen (ook als steunfiguur) of naar een ZSG gaan. Momenteel zijn er in België drie diensten beschikbaar:

 

de Zelfmoordlijn1813

1813 is het noodnummer van de Zelfmoordlijn dat je dag en nacht kunt bellen, 7 dagen op 7, om te praten over je zelfmoordgedachten. Je gesprek is volledig gratis en anoniem, of je nu met je gsm of vaste telefoon belt. Het nummer verschijnt zelfs niet op je telefoonrekening. Soms kan het even duren voordat er verbinding wordt gemaakt. Gelieve te wachten totdat je wordt doorverbonden. Wanneer de lijn bezet is, kan je ervoor kiezen om doorverbonden te worden met Tele-Onthaal. Ook kan je iedere weekavond chatten van 18u30 tot 22u. Op vrijdag, zaterdag en zondag is de chatdienst geopend tussen 17u en 00u.

1712

1712 is een hulplijn voor elke burger die vragen heeft over geweld, misbruik en kindermishandeling. Ervaren hulpverleners van de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de Vertrouwenscentra kindermishandeling staan je bij. Ze geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp.

Voor wie?

Maak je zelf geweld mee? Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld? Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je zelfbeheersing verliest en iemand ongewenst pijn doet? Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig over?

Telefonisch, elke werkdag, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 18 uur.
Chat, elke werkdag, van maandag tot donderdag, van 13 tot 17 uur en van 18 tot 22 uur.
Per mail, altijd. Binnen de twee werkdagen krijg je antwoord.

Het gesprek is gratis. Het gesprek is discreet: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Wat doet 1712?

Ze nemen de tijd om goed naar jou te luisteren. Ze geven informatie over de betekenis van geweld en misbruik en over de werking van hulpverlening en justitie. Ze vertellen wat je rechten zijn en hoe je op geweldsituaties kan reageren. Ze geven advies. Ze schatten samen met jou alle risico’s in van de situatie en bespreken de acties die je kan ondernemen. Ze laten de beslissingen aan jou over. Tenzij jij, of degene over wie je belt, in gevaar is. Dan komen Ze in actie. Ze kunnen je verder doorverwijzen naar een Centrum Algemeen Welzijnswerk, een Vertrouwenscentrum kindermishandeling of een andere dienst.